1. Esti dependent de drog, acceptă!
– Nicotina e un drog. Produce modificari chimice si morfo-functionale ireversibile la nivelul creierului. Dependenta, dupa un timp de la ultima doza de nicotina, intra in stare latenta (nu mai produce efecte). Dar poate fi reactivata de un singur fum, chiar si peste 30 de ani. Chiar daca nu vei ajunge instantaneu de la un fum la un pachet pe zi, acel fum iti va permite sa mai tragi un fum pe modelul falsei victorii impotriva dependentei: ” Am tras un fum si n-am recazut. Inseamna ca nu mai sunt dependent, deci mai pot trage cate un fum din cand in cand fara sa recad”
Toate eforturile tale se vor canaliza spre a nu mai introduce niciodata nicotina in organism, nu spre a nu mai fuma o tigara, nu spre a reduce numarul de tigari fumate, nu spre a deveni fumator ocazional etc.
2. Metoda Trecerii prin Sevraj este singura metoda!
– Are cea mai mare rata de succes. Peste 93% din totalul celor care folosesc terapii substitutive (spray-uri, plasturi, pilule, tigarete electronice etc.), recad in primele 6 luni. Toate aceste „metode” mentin dependenta de nicotina deoarece nu reprezinta decat alte cai de administrare a drogului! „Metoda” reducerii numarului de tigari fumate pe zi e o metoda de prelungire a sevrajului, nu de renuntare la fumat.
– Simptomele de sevraj ating, de obicei, maximul in primele 72 ore de la ultima tigara, episoadele ulterioare scazand simtitor in intensitate si frecventa.
3. Distruge rezervele!
– „Tigarile de urgenta” nu fac altceva decat sa sporeasca riscul recaderii prin simplul fapt ca sunt disponibile atunci cand te intalnesti cu declansatorii. In loc sa te bazezi pe capacitatea ta de a face fata unei situatii stresante, te vei baza pe posibilitatea de a scapa de stres fumand. Pe de alta parte, pastrand tigari in casa sau asupra ta pentru a-ti demonstra ca esti mai puternic, nu vei obtine decat o suferinta suplimentara absolut inutila care nu te va ajuta sa te simti mandru.
– Nu esti mai puternic decat tigara, n-o vei invinge prin vointa!
4. Fii nefumator pentru o zi!
– Nu te gandi in avans, la cum vei face fata fara a fuma diverselor evenimente din viitor (examene, inmormantari etc.). Focalizeaza-te exclusiv pe ziua de azi, treci prin ea fara sa fumezi, bucura-te de fiecare zi bifata si felicita-te.
– Nu-ti fixa un obiectiv din a nu fuma pentru tot restul vietii. Motivul este ca pana cand vei atinge acest obiectiv, nu vei avea de ce sa te bucuri iar atunci va fi ori imposibil ori prea tarziu.
5. Nu te autodepriva
– Nu te focaliza pe ce iti interzici (nicotina) ci pe ce iti oferi (sanatate, energie, mai multi bani etc.)!
6. Anticipeaza declansatorii
– Fa o lista cu activitatile la care asociai fumatul si fa-ti un scop din a le desfasura fara a fuma.
– In nici un caz nu evita declansatorii puternici! Cu cat o situatie declansatoare e mai puternica, cu atat te vei simti mai mandru si mai motivat dupa ce-ai rezistat fara fumat.
*Tine minte: o situatie sau activitate asociata puternic cu fumatul, evitata, isi va pastra potentialul declansator chiar si zeci de ani. Daca obisnuiesti sa fumezi la cafea, dupa ce renunti la fumat nu evita cafeaua!
7. Multa apa/ mult suc
Scopul tau e sa scapi cat mai rapid de nicotina din organism. De aceea, iti va fi foarte util ca in primele 3 zile sa consumi in cantitati industriale apa sau, si mai bine, daca nu ai probleme cu stomacul, suc de merisoare, acestea scazand pH-ul urinei (devine acida) si grabind excretia nicotinei si metabolitilor sai.
8. Tine sub control masa corporala
Odata cu iesirea din sistem a nicotinei, nivelul de zahar din sange va scadea, motiv pentru care iti va fi foarte des foame. Fa miscare si imparte mesele principale in gustari mai multe conservand cantitatea.
9. Controlul ruminatiilor
Ce-as trage un fum… Ce-as fuma o tigara… Ba nu, n-as trage, n-as fuma deloc! Ba da… Ba nu!
Nu incerca sa te convingi ca nu ai pofta sa fumezi atunci cand simti ca ai! Recunoaste ca ai pofta, ca ai vrea sa fumezi si poate daca ai trage un fum chiar te-ai simti foarte bine. Dar intreaba-te daca esti dispus ca, odata cu fumul/tigara, sa accepti TOT PACHETUL: si celelalte tigari pe care le fumai zilnic si problemele pe care le cauzeaza. Scoate din buzunar lista cu motivele pentru care te-ai lasat de fumat, citeste-o si fii mandru ca ai reusit sa nu fumezi. Daca-ti folosesti doar vointa, chiar daca vei rezista tentatiei de a fuma, ai mari sanse sa te simti mizerabil datorita nevoii nesatisfacute.
10. Premiaza-te cu banii nefumati!
Pune-i deoparte. Fa-ti un obiectiv din achizitionarea unui obiect pe care nu l-ai cumparat inca deoarece consideri ca nu e o necesitate iar cand se strang destui bani, ia-l. Apoi altul si altul…
11. Respira adanc!
In caz ca ai nevoie sa inlocuiesti fumatul cu altceva, consumul de lichide, alimente, rontaitul etc. Nu-ti vor fi mereu disponibile. Cea mai buna solutie e sa respiri adanc atunci cand simti nevoia. In plus, in felul asta poti observa unul din beneficiile renuntarii: normalizarea respiratiei.
12.Mergi in locuri in care nu se fumeaza (biblioteca, muzeu, cinema)
Iesitul din aceste locuri reprezinta un declansator puternic. Fa-ti un scop din a-i face fata fara a fuma. In timp, raspunsul tau la acest declansator (tendinta de a fuma) se va stinge.
13. Da sfoara-n tara!
Spune cator mai multi oameni ca te-ai lasat de fumat. Cu cat stiu mai multi, cu atat vei primi mai multe aprecieri si suport. Daca tii secret, nu faci altceva decat sa-ti usurezi recaderea. Cu cat mai multi oameni stiu ca te-ai lasat, cu atat iti va fi mai greu sa te reapuci.
14. Ai numai 2 motive valide pentru a te reapuca:
1. Iti doresti din tot sufletul sa ajungi schilod si sa mori
2. Iti place atat de mult sevrajul incat vrei sa-l prelungesti la infinit. Pentru a realiza asta, e suficient sa tragi cate un fum odata la 3 zile!
Motivele pentru care te-ai lasat nu dispar, doar se uita. Daca te reapuci, in scurt timp iti vei aduce aminte de toate si vei vrea din nou sa renunti. Doar ca de data asta s-ar putea sa nu mai ai forta sa lupti, timp sau ocazie…
15. Nu te mai atinge de tigari!